Algemeen
Wie een hartstilstand heeft meegemaakt of nabij betrokken is geweest weet uit deze ervaring dat communicatie en timing cruciaal zijn om het leven van de patiënt te behouden.
Een hartstilstand hoeft namelijk niet per definitie te betekenen dat het leven van de patiënt op dat moment eindigt. Tussen de tijd dat een hartstilstand optreedt en de professionele hulpverlening ter plaatse is kan er al veel gedaan worden door omstanders.
Het probleem is dat deze omstanders vaak niet weten wat er gedaan kan worden, door wie en met welke middelen. Een eenvoudige oplossing voor dit probleem is communicatie en voorlichting.
Stichting Hart voor Oss heeft voor ogen om binnen de grenzen van de stad Oss haar bewoners zo volledig mogelijk te informeren, zodat in geval van een hartstilstand de overlevingskansen van de patiënt zo groot mogelijk worden.
Dit betekent dat men in Oss mensen met een plotselinge hartstilstand effectiever kan helpen, door het tijdig toepassen van reanimatie, het snel inzetten van AED apparatuur en door snelle inschakeling en juiste informatieverstrekking aan het ambulanceteam.